Suomi tarvitsee pääomia

Julkaistu sanomalehti Kalevassa 12.2.2014

 

Markku Rättilä kirjoitti Kalevasssa 11.2.2014 otsikolla ”Isot tuloerot jarruttavat talouden kasvua”. Rättilän mukaan tuloerojen kasvu vähentää kulutusta, koska raha kasautuu rikkaimmille. Itse näen tässä ajattelumallissa ainoastaan perisuomalaista kateutta. Kateellinen ei voi hyväksyä sitä, että joillain on enemmän kuin toisella. Valitettava totuus on, että jatkuva keinotekoinen tuloerojen kaventaminen johtaa kaikkien yhtäaikaiseen köyhtymiseen.

 

Rättilä on huolissaan ainoastaan kulutuksesta, joka toki luo kasvua, mutta samalla hän unohtaa varakkaiden tekemät investoinnit maahamme. Suomen ongelmana on aina ollut se, ettei täällä ole pääomia synnyttämässä työpaikkoja. Tuloeroista kouhkaaminen on omiaan varmistamaan, ettei työpaikkoja synny Suomeen jatkossakaan. Vaikka en tuloerojen kasvua parhaana mittarina pidäkään, antaa se kuitenkin viitteitä siitä että pääomat viihtyvät Suomessa. Sitä vastoin tuloerot ovat vähentyneet viime vuosina ja tämä on seurausta pelkästään suurituloisten tulojen vähentymisestä. Minne varakkaiden investoinnit menevät jatkossa, jos meillä ei ole varakkaita? Onko ylipäätään tervettä, että vain valtiolla on varaa laittaa pelimerkkejä yksityisen sektorin kehittämiseen?

 

Tuloerot eivät ole yksittäiseltä kansalaiselta pois, mutta niiden keinotekoinen säätely on. Käytännössä tämä tarkoittaa verojen progressiivista kiristystä, mikä ei kannusta työntekoon. Yhä useampi jää työelämän ulkopuolelle, kun ei joko ole töitä tai sitten heikoimmin työllistyvät on hinnoiteltu ulos työmarkkinoilta. Suurituloisten kyttäyksen sijasta keskittyisin siihen, miten työttömyys ja pienituloisuus saadaan kitkettyä. Kateudella tähän tavoitteeseen ei ainakaan päästä.

 

Kirjoittaja on Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat